Ryssland fortsätter satsa på fossila bränslen
Som ett av världens största och mäktigaste länder så vilar en stor tyngd på Rysslands axlar. Landets handlingar kan påverka resten av världen väldigt mycket, så det är därmed högst oroväckande att det har så många miljöproblem.
Ryssland är hem till tre av världens mest förorenade platser: gruvstäderna Dzerzhinsk och Norilsk (Dzerzhinsk har tidigare räknats som världens mest förorenade stad i Guiness rekordbok) och Karatjajsjön i södra Uralbergen, en dumpingplats för radioaktivt avfall under Sovjetunionens tid. Extremt förorenat vatten, mark och luft, mycket höga cancerrisker och betydligt förkortade livslängder är vardagsmat för de som bor och jobbar i närheten av dessa platser.
Då landet har tillgång till mycket stora mängder olja och naturgas så är de två, tillsammans med andra icke förnyelsebara energikällor som uranium och kol, några av landets allra största energikällor och som konsekvens av detta så är Ryssland en av länderna som släpper ut allra mest koldioxid. Att förlita sig så mycket på olja har nyligen lett till att landet hamnat i en ekonomisk kris, då oljepriser sjunkit något otroligt.
Ryssland har därmed en lång och jobbig väg framför sig när det gäller att bli mer miljövänligt och förlita sig mindre på fossila bränslen, och det kommande FN-miljömötet har potentialen att spela en mycket stor roll för landets utveckling. VN fick möjligheten att intervjua tre av dess representanter för att få veta mer om mötet och deras energipolitik.
På frågan om vad de hoppades åstadkomma under mötet så hade de det vaga hoppet om att kunna hitta en fungerande och hållbar miljölösning. De har tydligen planer på att försöka jobba tillsammans med ett flertal olika länder, men var ovilliga att avslöja vilka då det ”inte finns några helt säkra allianser”.
Den nuvarande oljekrisen har tydligen inte avskräckt landet från fossila bränslen. De ser dem fortfarande som en bra sak och tänker fortsätta använda dem till fullo, pekandes på svårigheter med att upprätta sätt att ta vara på förnyelsebara energikällor som en stor anledning till detta. De säger dock att de är redo att kompromissa för att hitta miljölösningar som de kan komma överens med andra länder om. Det pågår just nu en stor utbyggnad av kärnkraften i Ryssland, men elva av deras nuvarande reaktorer är av samma typ som Tjernobyl-reaktorn och anses mycket osäkra. Trots detta så finns det tydligen inga planer på att uppdatera eller avveckla dessa, då kärnkraft är en av deras större energikällor. De försvarade sitt beslut genom att säga att det skulle skapa problem för det ryska folket om de avvecklade för mycket, vilket var något de inte ville riskera.
Wilmer Tjernberg
VÄSTERHÖJD
N
”Gemensamt men olika ansvar”
Ryssland hoppas på stöd för U-länder och enighet Ett ord passar mycket väl för att beskriva Rysslands tal under dagens öppningsceremoni: koncist. Under talet så täckte de många ämnen, från Rysslands ekonomiska situation och stora export av fossila bränslen till hoppet om att tillsammans med de andra länderna kunna komma fram till ett nytt klimatpolitiskt system.
- Ett land vars ekonomi bygger på export av fossila bränslen behöver hjälp med att anpassa sig till en ny marknad, sa deras talesman.
Därför vill de hitta ett klimatavtal som inte kommer hindra dem från att kunna utvecklas ekonomiskt och socialt. Ryssland lägger stor vikt på samarbete, och vill se till att U-länder ska få hjälp med att utvecklas. För de som vill veta mer så går det att se på hela talet i videon i denna artikel. Under en intervju efter deras tal så berättade de att de var väldigt nöjda med öppningsceremonin. De fann det intressant att höra vad de andra länderna hade att säga och såg fram emot att fortsätta diskutera saker och ting med dem. De använde Bangladesh som ett gott exempel av att stödja ett U-land som det pratades om i deras tal, då de finansierat byggen av kärnkraftverk i det landet.
Wilmer Tjernberg
Ryssland positiva inför kommande förhandlingar
Rysslands representanter var mycket positiva inför öppningsceremonin idag. De jobbade fortfarande hårt på deras resolutioner och var nöjda med sitt arbete än så länge, berättade de under en intervju. De hoppades på att det skulle bli bra stämning under klimatmötet och att alla skulle kunna diskutera rationellt och få säga sitt. De var inte särskilt oroliga för att deras resolutioner skulle möta mycket motstånd, då de ansåg att det skulle vara lätt för de andra länderna att acceptera deras lösningar då de skulle funka bäst för alla.
Wilmer Tjernberg
Ryssland upprörda över katastrof i Sydasien
Naturkatastrofen i Sydasien har redan tagit många liv, och kan visa sig vara en mycket omvälvande faktor i FN-mötet. Under en intervju strax efter att katastrofen skett berättade Ryssland att de beklagade händelsen och planerar på att erbjuda stöd till de drabbade länderna, särskilt Bangladesh där de hjälper etablera kärnkraftverk. De fruktar just nu inte en Fukushima-situation, då de säger att kärnkraftverket i Bangladesh kommer vara välbyggt nog för att motstå framtida katastrofer.
De berättade även att den här händelsen kan få dem att uppdatera sina resolutioner.
Wilmer Tjernberg
V