Försoning och rättvisa

 

En försoningsprocess är nödvändig för att samhället i Jemen ska fungera i framtiden. Det är också nödvändigt att gärningsmännen ställs till svars. Försoningsprocessen bör genomföras genom övergångsrättvisa och syfta till att uppnå ansvarsutkrävande, rättvisa och försoning. I resolutionen bör säkerhetsrådet ta ställning till hur försoning kan uppnås i den här konflikten och hur gärningsmännen ska ställas till svars.

 

För att uppnå rättvisa är det möjligt att vända sig till Internationella brottmålsdomstolen (ICC), där misstänkta gärningsmän kan åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser och aggressionsbrott. ICC har sin egen stadga, Romstadgan, och är oberoende av FN. Med folkmord avses vissa våldshandlingar som riktas mot en folkgrupp i syfte att helt eller delvis förgöra gruppen. Brott mot mänskligheten definieras som ett antal svåra brott, till exempel mord, tortyr och våldtäkt, när gärningarna begås som en del av ett vidsträckt eller systematiskt angrepp riktat mot civilbefolkningen. Som krigsförbrytelser räknas ett antal gärningar som bryter mot krigets lagar, särskilt när de begås som en plan eller en policy eller utgör en del av förövandet av sådana brott i stor skala. Exempel på krigsförbrytelser är avsiktliga angrepp mot civila. Aggressionsbrott inkluderades som ett brott under ICC genom en resolution som antogs och trädde i kraft år 2018. Aggressionsbrott fokuserar på individer och innebär att den internationella brottmålsdomstolen kommer att kunna hålla ledare kriminellt ansvariga för aggressiv krigsföring. 

 

ICC har jurisdiktion för brott som har begåtts på en fördragsslutande stats territorium eller av en medborgare i en fördragsslutande stat. I dagsläget är 123 stater medlemmar av ICC, men flera viktiga stater har valt att stå utanför, till exempel Kina och USA. Kritiken mot ICC har bl.a. berott på en ovilja mot att medborgare av en suverän stat ska ställas till svars inför en internationell domstol. Flera stater har ansett att det finns en risk för att ICC inte kommer att ge deras medborgare en rättvis rättegång. Jemen har inte ratificerat Romstadgan och domstolen har därför inte territoriell jurisdiktion. Istället krävs det att säkerhetsrådet skickar ärendet vidare till ICC. Om säkerhetsrådet hänvisar ett fall till ICC har domstolen emellertid jurisdiktion och kan utreda det misstänkta brottet även om den berörda staten inte är medlem i ICC. Som alternativ till ICC kan säkerhetsrådet inrätta sanningskommissioner eller tribunaler. En annan strategi är att kräva att Jemens regering inrättar nationella domstolar med uppdraget att hantera brott mot mänskliga rättigheter eller krigsförbrytelser i konflikten.

VÄSTERHÖJD

NYHETER